Calculii mici la fiere – indicatie de operatie?

Am scris despre polipii la colecist si implicatiile lor. Dar ce facem cand avem calculi mici, sub 5 mm in colecist – asa-numitii „microcalculi”? Au indicatie de operatie sau nu?

Raspunsul rezida in complicatiile migrarii acestora: avand dimensiune mai mica decat calibrul canalului cistic – cel prin care se evacueaza vezicula biliara in coledoc- pot pleca – migra – din colecist si prin deplasarea acestora pot antrena la doua complicatii – pancreatita si icterul mecanic. Blocarea unei pietricele in ampula Vater – – papila duodenala – locul de varsare a coleocului in duoden, si de asemenea locul de intalnire a canalului pancreatic si a celui coledocian – poate duce la pancreatita – complicatie redutabila a pasajului (migrare transpapilara) calculilor. Si realitate trista – una din cele mai severe boli si cu mortalitate crescuta. Indiferent de tratament.

Deci raspuns final, da. Recomand oricui are calculi mici in vezicula biliara sa se prezinte la un chirurg si ulterior sa faca operatia. La rece. Cand nu sunt complicatii.

Lasă un comentariu