Colecistul – clasificarea Parkland a severitatii colecistitelor

Pentru a prezice dificultatea intraoperatorie si a evalua riscul aparitiei complicatiilor (fie intra sau poatoperatorii), s-a imaginat un sistem de evaluare pe mai multe grade numit Parkland Grading Scale (Madni et al., 2017). Acest sistem cuprinde cinci grade si este bazat pe evaluarea vizuala a aspectului intraoperator al colecistului.

Aspect intraoperator – Colecistita acuta hidropica, grad 3 Parkland

Astfel, avem cele 5 grade:

Grad 1: colecist de aspect normal (fara aderente sau anatomie modificata)

Grad 2: colecist cu minime aderente la nivelul coletului

Grad 3: colecist cu modificari: lichid pericolecistic, hiperemie a peretelui colecistic (accentuarea desenului vascular), aderente la nivelul corpului colecistului, distensie perete vezicular – corespunde unui hidrops vezicular/colecistita acuta tipica

Grad 4: aderente intense ce acopera colecistul, tip 1-3 la care se adauga anatomie dificila, colecist intrahepatic (incastrat, hepatic), calcul inclavat infundibular (cu prezenta sau nu a unui sindrom Mirrizi)

Grad 5: perforatie veziculara, necroza/gangrena de colecist, aderente ce fac imposibila vizualizarea colecistului. Acest grad se soldeaza cu dificultati intraoperatorii si riscul cel mai mare de complicatii.

Gradele 1-2 sunt intalnite de obicei in chirurgia electiva (programata), pe cand gradele 3-5 Parkland se intalnesc in chirurgia de urgenta.

Lasă un comentariu