Boala pilonidala – operatia (III)

Forma cronica a bolii. Si cea mai dificil de tratat. Fistula pilonidala.
Reamintindu-ne, e vorba despre acel orificiu care ramane dupa vindecarea abcesului pilonidal (mentionez aici si acele cazuri rare, care nu prezinta fistula dupa vindecare, practic cantitate neglijabila din numarul de pacienti).
Uneori apare un singur orificiu pe care se exteriorizeaza un lichid muco-seros, alb-galbui, de obicei inodor, iar alteori mai multe orificii, complicand existenta pacientului. Trece o zi, trece o saptamana, poate luni de zile si pacientul ajuns la capatul rabdarii cu lenjeria mereu umezita de aceste secretii, se prezinta la medic.
Aici intalneste mai multe categorii de medici chirurgi. Unii propun initial pansamente si tratament antibiotic pentru asa-zisa „linistire a zonei”. Care fireste, e doar o prelungire a momentului operator si in definitiv, o complicare a interventiei care va urma. De ce? Fiindca tesutul implicat se transforma, se sclerozeaza, se vindeca extrem de greu si lasand boala sa evolueze se extinde si regiunea fistuloasa. Asta va implica o excizie larga pana in tesut sanatos. Deci vindecare anevoioasa.
Ceilalati chirurgi propun operatia imediat ce vad fistula. Si bine fac. Fiindca asta e singura atitudine corecta. Excizia tesutului bolnav si apoi vindecarea.

Operatia fistulei. Se efectueaza sub anestezie rahidiana. Nici nu pomenesc de cea locala, fiindca pacientul nu ar tolera. Deci pacient internat ajunge la operatie, anestezia rahidiana se efectueaza.
Chirurgul canuleaza orificiul fistulos si introduce pe el albastru de metilen, care va colora tesutul fistulei, delimitandu-l de cel sanatos.
Acum urmeaza incizia eliptica, sau in „felie de pepene”, cuprinzand orificiul/orificiile. Si apoi excizia. De obicei se face cu electrocauterul, cu grija sa nu atingem tegumentele. Si se excizeaza in profunzime pana la fascia sacrata, adica „pana la os”. Incluzand tot tesutul albastrit. In functie de evolutia fistulei, la fel va si dimensiunea exciziei. Aici ar fi si motivul pentru care recomand excizia cat mai repede de la vindecarea abcesului. Mai ales la sexul masculin.
Dupa excizie, se poate face fie sutura primara a tegumentelor, fie se lasa deschis si mesat spatiul, urmand a fi pansat zilnic.
Revin.

Reclame

2 comentarii

  1. Buna ziua,
    azi am fost la doctorul chirurg si m-a diagnosticat cu un asemenea chist pilonidal. Tot doctorul mi-a recomandat sa facem operatia cat mai repede ptr ca-mi va fi de ajutor.
    Practic acum 2 zile am simtit usoare mancarimi in zona si nimic altceva. Nu am avut scurgeri sau infectii iar zona nu e inflamata. Daca fac operatia acum cand inca nu au aparut aceste complicatii pot sa trag concluzia ca recuperarea (vindecarea) va fi mai rapida si fara complicatii ulterioare ?

    Va multumesc !

  2. Da. Interventia facuta din timp duce la o vindecare mai rapida a tesuturilor. Uneori simptomele initiale pot fi sterse in discordanta cu inflamatia regiunii. Deci, urmati sfatul chirurgului si efectuati operatia.

    O zi cat mai buna.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s