Boala pilonidala – simptomatologie

Pacientii cu boala pilonidala se prezinta de obicei la camera de garda. Adica in urgenta. Cand? In momentul cand nu mai pot sta in pozitie sezanda. Sau au dureri mari ale regiunii. Sau au frisoane, febra, stare generala modificata.
Ei descriu o umflatura in santul interfesier, la noada, cu debut in urma cu cateva zile si accentuare progresiva. Uneori cu evacuare de lichid urat mirositor, brun-galbui sau galbui. Si prezinta semne inflmatorii: durere, caldura locala, eritem, pulsare, senzatia unei presiuni. Paraclinic adica analize de laborator: hemograma evidentiaza de obicei leucocitoza cu neutrofilie, adica reactia generalizata de aparare a organismului. VSH, proteina C reactiva pot fi si ele modificate.
Vorbim asadar de abcesul pilonidal. Forma acuta a bolii.
Ah da, in general, pacientii nu vin in prima zi a aparitiei simptomelor. Ei asteapta. Poate „trece de la sine”. Altii mai curajosi incearca la baie, sa evacueze continutul abcesului. Reusind. Dar se prezinta totusi, ca sa fie siguri ca „nu e altceva”. Aici apare si cea de-a doua categorie.
Cea a pacientilor care au reusit fie spontan sa scape de abces, fie „au ajutat” la evacuare. Si au rezistat durerilor. Eroic sau cu un pumn de antialgice si antiinflamatorii. Prin urmare, simptomele inflamatorii dispar treptat. Si momentul acut trece. Uneori se formeaza abcesul din nou la putin timp. Alteori trec saptamani, luni de zile pana cand, pacientul observa o secretie „ciudata”, galben-albicioasa, fara miros, pe lenjerie. Care nu dispare. Iar la examinare un mic orificiu, prin care se exteriorizeaza aceasta secretie. Nu neaparat alarmanta, dar sacaitoare si neigenica. Acesta e celalalt moment de prezentare al pacientului. Deseori in regim ambulator, dupa ce trece pe la medicul de familie. Sau tot la camera de garda. Adica forma cronica a bolii. Fistula pilonidala.

Nu am mentionat nimic de chistul pilonidal. Forma initiala. Pacientii ce prezinta un mic chist de 1-2 cm nu vin de obicei la medic. E o forma usoara si fara semne inflamatorii. Chiar daca e o usoara jena locala, pacientul se obisnuieste. „Asteptand” infectarea si transformarea in abces – abcedarea chistului.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s