Boala pilonidala – operatia (II)

Deci pacientul paraseste spitalul fiind operat. Cu mesaj al cavitatii restante si pansament. Cei mai multi nu pot sta in pozitia sezand. Cateva zile. Altii reusesc fara probleme.
Alt necaz postoperator este durerea. Unii pacienti au dureri foarte mari, necesitand antialgice, antiinflamatorii din belsug. Altii au dureri suportabile sau mici. Repet, toleranta pacientului e importanta.

Ziua urmatoare si alte cateva zile pacientul revine la pansat si toaletat cavitatea. De obicei fara mari dureri. Acum e si momentul in care trebuie explicat foarte clar ca operatia de evacuare e doar un pas al rezolvarii bolii. Ca de fapt evacaurea abcesului e doar momentul acut depasit. Dar cavitatea ramane acolo. Cu sansa foarte mare de recidiva. Deci ce e de facut?

Dupa o perioada de cateva saptamani, cand se potoleste inflamatia regiunii pilonidale, trebuie efectuata excizia zonei bolnave. Astfel limitand recidiva.
Cei mai multi pacienti insa, nu revin decat in momentul in care au o fistula deranjanta. Sau o reabcedare.

Postoperator, exista o conduita a pacientului. Care trebuie respectata. Si anume, toaleta regiunii, mentinerea ei fara fire de par si cat mai uscata posibil. Usor de spus, greu de facut. De obicei e nevoie de o alta persoana, dat fiind ca zona pilonidala e greu accesibila. Dupa 3-7 zile de la operatie, pacientul poate incepe sa spele cu apa si sapun cavitatea, ulterior pansament curat si uscat. Si va face asa pana se va inchide aproape complet. Sau complet. Dinspre profunzime spre superficial. Dinauntru inafara.

Este adevarat, am avut si pacienti care au venit dupa mai multe luni la un control. Si nu am gasit semne de recidiva. Sau traiect fistulos.  Pacienti complianti, care au respectat intocmai indicatiile. Si au avut norocul sa nu recidiveze boala. Putini la numar, totusi.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s