Boala pilonidala – cauze

In primul rand ar trebui precizat ca e o boala care apare cu precadere la tineri.
Preponderent la barbati. Varsta – de la 16-18 ani pana la a 4a-5a decada de varsta (e foarte rara la persoane ce depasesc 40 ani). Unul din factorii predispozanti este istoricul familial de boala pilonidala. Si tot aici, e de mentionat si anatomia. Un sant interfesier mai adanc favorizeaza aparitia bolii.

Factori favorizanti sunt, dupa cum ziceam si in postarea anterioara, legati de presiunea exercitata asupra foliclului de par. Prin urmare, firul creste sub piele, declansand boala.
In literatura se mentioneaza pacientul supraponderal, predispus la boala fata de cel subponderal. Realitatea e ca pacientii supraponderali dezvolta in general mai multe boli datorita transpiratiei excesive si toaletei dificile. Probabil acest factor e legat direct de sedentarismul si pozitia sezanda a acestor pacienti. Ciclistii, calaretii, soferii, programatorii ar fi cateva categorii de mentionat aici. Deci transpiratie excesiva, microtraume repetate asupra folicului de par, pozitia sezanda.

Pilozitatea excesiva este insa factorul major. De aici si preponderenta la barbati (cu un raport de 3:1 in favoarea sexului masculin).
Si alt factor e inaccesibilitatea pacientului la zona cu pricina, sacro-coccigiana, de aici neglijarea – toaleta minima si mentinerea firelor de par ale zonei.

Chistul pilonidal se dezvolta de novo, este o boala dobandita, fara fond congenital.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s