Boala pilonidala

Regiunea pilonidala sau zona situata deasupra si in apropierea santului fesier (popular, noada), este spatiul in care se desfasoara aceasta boala. Boala sacro-coccigiana, pilonidala cu multiplele ei prezentari.

Initial, e vorba de o mica umflatura ce se numeste chist pilonidal. Acesta, in urma infectiei se transforma in abces pilonidal. In evolutie naturala, acest abces poate evacua continutul, fie spontan, fie chirurgical, lasand in urma o cavitate ce se poate reinfecta producand o alta abcedare, intr-un cerc vicios. O a doua varianta este transformarea acestei cavitati intr-un tesut inflamator, care sa produca constant secretii, devenind astfel fistula pilonidala. Practic, o cavitate cu comunicare la piele, ca un buton de camasa.

Deci, chist pilonidal, abces pilonidal, fistula pilonidala. Toate au acelasi tratament. Chirurgical.

Problema reala a bolii pilonidale este recidiva. Oricum am face tratamentul, sansa de recidiva este in jur de 15% pentru un tratament cu viza radicala.

Motivele sunt clare si tin de localizare – e o zona ingrijita mai putin, la nivelul careia cresc fire de par. Aceste fire de par sunt practic cauza intregii boli. Si a recidivelor. Datorita sedentarismului si  pozitiei, zona e afectata de presiunea exercitata asupra firelor de par, care fortate, cresc sub piele. Adica in tesutul subcutanat. La baza firului, exista un folicul pilos. La fel, ruptura acestui folicul, determina o reactie inflamatorie, cu debutul bolii.

Alt motiv este igiena pacientului. Si motivarea acestuia pentru a mentine aceasta zona curata, uscata, fara fire de par.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s