Hernia – o introducere

Organismul prezinta prin natura lui o serie de puncte slabe localizate in mai multe regiuni. Pentru abdomen-pelvis se intalnesc cu precadere trei: zona inghino-femurala, zona ombilicala si zona liniei albe.

Zona inghino-femurala comporta hernia inghinala si hernia femurala (este practic zona limitrofa stinghiei piciorului, popular- iar diferentierea inghino-femurala se face raportandu-ne la ligamentul inghinal, voi reveni)
Zona ombilicala, hernia cu acelasi nume (firesc, se afla la ombilic)
Zona liniei albe, idem (iar aceasta deasupra ombilicului).

Ce reprezinta o hernie?

Protruzionarea unui ‘viscer’ printr-un orificiu dintr-o astfel de zona, printr-un defect de perete. Adica aparitia unei umflaturi in aceaste zone descrise. Umflatura care uneori revine cu usurinta la pozitia normala, adica reductibila. Alteori, se blocheaza in defectul de perete si capata denumirea de incarcerare. Exista multe motive care pot determina aparitia unei asemenea umflaturi, i.e., hernie.
La persoanele varstnice, le denumim – hernii de slabiciune – adica se datoreaza unor modificari in structura intrinseca a peretelui, o imbatranire a unor tesuturi.
La persoanele tinere, aceste hernii se evidentiaza prin accentuarea presiunii/tensiunii zonei respective, si aici ma refer la efecte exterioare organismului. De pilda, efortul fizic prelungit si constant, tusea cronica (pacientii cu BPOC, fumatorii, etc). Sau pot aparea printr-un efect interior, de pilda, o tumora abdominala care creste presiunea din abdomen determinand exteriorizarea si fortarea acestor puncte slabe.

Cum se trateaza o hernie?

Singurul tratament corect este cel chirurgical. 
Hernia nu se trateaza cu pastile sau alte chestiuni. Nu exista alta vindecare reala decat prin tratament chirurgical. Mentionez aceasta centura, care se poate recomanda in conditii extreme. Pacienti foarte varstnici, problematici, cu multiple tare organice (diabet, insuficiente cardiace, ciroze, etc) si la care din multe motive poate fi riscanta interventia – o sa revin la acest aspect, fireste persoane care refuza din motive personale sau religioase orice interventie sau de pilda cei care doresc sa temporizeze pentru o perioada, interventia.
Se efectueaza cu anestezie rahidiana ‘partiala’, care nu implica mari riscuri pentru pacient. Si este total necesara datorita aparitiei complicatiilor. La orice varsta, hernia complicata devine o amenintare pentru viata.
Cand trebuie sa vina un pacient la chirurg?
Din prima clipa cand ii apare hernia. Se face o evaluare a afectiunii si a problemelor conexe si se programeaza operatia. Da, in afara de hernia complicata, este o interventie programata. Cu internare de o zi, doua, etc in functie de cum e leziunea si evolutia pacientului. Adica este si o interventie de ambulator.

Lasă un comentariu